Panna Cotta

Panna Cotta

Składniki

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka rumu opcjonalnie
  • 1 laska wanilii

Wykonanie

  1. Żelatynę zalać zimną wodą, moczyć ok 10 minut. Do podgrzanego mleka wlać żelatynę i rozpuścić. W drugim naczyniu mocno podgrzać śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilię (lub cukier wanilinowy). Wyjąc wanilię a śmietankę wlać do mleka z żelatyną. Dodać rum i przelać do 4-5 foremek. Odstawić do ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.

  2. WSKAZÓWKA:

  3. Przed podaniem foremki można wstawić na sekundę do gorącej wody, co ułatwi wyłożenie deseru na talerzyk.