Panna Cotta
Panna Cotta
Składniki
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka rumu opcjonalnie
- 1 laska wanilii
Wykonanie
-
Żelatynę zalać zimną wodą, moczyć ok 10 minut. Do podgrzanego mleka wlać żelatynę i rozpuścić. W drugim naczyniu mocno podgrzać śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilię (lub cukier wanilinowy). Wyjąc wanilię a śmietankę wlać do mleka z żelatyną. Dodać rum i przelać do 4-5 foremek. Odstawić do ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.
-
WSKAZÓWKA:
-
Przed podaniem foremki można wstawić na sekundę do gorącej wody, co ułatwi wyłożenie deseru na talerzyk.