Miodownik (stefanka)

 

Miodownik (stefanka)

Składniki

Ciasto:

  • 750 g mąki pszennej
  • 6 sztuk żółtek
  • 1,5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 180 g cukru pudru
  • 4,5 łyżek płynnego miodu
  • 300 g masła

Masa grysikowa:

  • 12 łyżka kaszy manny
  • 1,5 łyżka budyniu waniliowego
  • 1000 ml mleka
  • 165 g cukru
  • 250 g masła

Dodatkowo:

  • powidło śliwkowe
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 4,5 łyżka śmietanki kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczka masła
  • płatki migdałowe do dekoracji

Wykonanie

Ciasto miodowe:

  1. Zimne masło (200 g) kroimy w kostkę. Dodajemy mąkę, masło, żółtka, proszek i miód

  2. Zagniatamy gładkie ciasto. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota planetarnego.

  3. Ciasto dzielimy na trzy równe części.

  4. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 12-15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika. Delikatnie zdejmujemy wraz z papierem do pieczenia z foremki i kładziemy na blacie kuchennym.

    Nakładamy drugi kawałek papieru do pieczenia na blaszkę i nakładamy drugą część ciasta.

    Łącznie mamy mieć upieczone trzy blaty ciasta miodowego. Pieczemy jedno ciasto za drugim. 

Masa grysikowa:

  1. Do garnka dodajemy składniki i energicznie mieszamy do momentu powstania dość gęstego budyniu.  

  2. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

  3. Ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy do niej po łyżce wystudzonej kaszy manny.

Składanie:

  1. Jeden blat (całkowicie przestygnięty) ciasta miodowego wykładamy na spód blaszki. Smarujemy go warstwą powideł.

  2. Nakładamy na warstwę powideł po łyżce masy grysikowej (łącznie nakładamy połowę masy) i delikatnie rozsmarowujemy (żeby powidła bardzo się nie wymieszały z masą grysikową).

    Następnie nakładamy drugi blat ciasta miodowego i rozsmarowujemy pozostałą masę grysikową.

  3. Przykrywamy trzecim blatem ciasta miodowego. 

Polewa

  1. W małym rondelku roztapiamy na malutkim ogniu posiekaną na małe kawałki czekoladę (gorzką lub mleczną) wraz ze śmietanką i masłem. Nie doprowadzamy do wrzenia.

    Mieszamy aż powstanie jednolita polewa czekoladowa.  

  2. Płatki migdałowe (około 3-4 łyżki) podprażamy przez chwilkę na suchej patelni.

  3. Wierzch ciasta dekorujemy lekko przestygniętą polewą czekoladową, posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do lodówki.

  4. Miodownik kroimy najszybciej po około dobie od momentu jego złożenia w całość. Blaty miodowe nie są już wtedy takie twarde (można ciasto bez problemu pokroić). Na drugi, trzeci dzień po jego przygotowaniu całość smakuje najlepiej.