Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe
Składniki
- 1 szklanka mleka (ok 250 ml)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 25 g drożdży (lub 7 g suchych)
- 2 sztuki żłótek
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Wykonanie
-
Zaczyn: Do drożdży dodać kilka łyżek ciepłego mleka z odmierzonej szklanki, łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki z przygotowanej wcześniej porcji. Składniki na zaczyn dobrze wymieszać i rozetrzeć drożdże. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na ok max 20 minut.
-
Ciasto: Do zaczynu dodać dwa żółtka jajek, resztę mleka oraz pozostałą mąkę i szczyptę soli. Składniki bardzo dobrze wymieszać. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło - podwoiło objętość.