Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie
Składniki
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml wody
- 50 g masła
- 3 sztuki jajka
- szczypta soli
- 500 ml oleju
Wykonanie
-
Do garnka wlej szklankę wody. Dodaj masło. Całość podgrzewaj, aż masło się rozpuści, a woda z masłem zacznie się gotować.
-
Dodaj ciepłą wodę z masłem do mąki z solą.
Wyrabiaj ciasto. (ja w robocie planetarnym)
-
Gdy ciasto jest już przestudzone dodajemy jajka. Najpierw jedno jajko i od razu zacznij ucierać ciasto. Możesz to zrobić przy pomocy miksera na najniższych obrotach lub drewnianej łyżki. Do masy możesz dodać kolejne jajko, tylko wtedy, gdy poprzednie idealnie wmieszało się w ciasto. W ten sposób wmieszaj w ciasto wszystkie trzy jajka.
-
Arkusz papieru do pieczenia potnij na kwadraty.
Surowe ciasto parzone przełóż łyżką do rękawa cukierniczego.
Wyciskaj oponki o średnicy około 6 cm.
-
Do rondelka z nagrzanym olejem kładź po kilka gniazdek - papierem do góry.
Gniazdka nie powinny się smażyć dłużej niż cztery minuty.
-
Przestudzone gniazda polecam pokryć lukrem.