Pączki hiszpańskie

 

Pączki hiszpańskie

Składniki

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml wody
  • 50 g masła
  • 3 sztuki jajka
  • szczypta soli
  • 500 ml oleju

Wykonanie

  1. Do garnka wlej szklankę wody. Dodaj masło. Całość podgrzewaj, aż masło się rozpuści, a woda z masłem zacznie się gotować.

  2. Dodaj ciepłą wodę z masłem do mąki z solą.

    Wyrabiaj ciasto. (ja w robocie planetarnym)

  3. Gdy ciasto jest już przestudzone dodajemy jajka. Najpierw jedno jajko i od razu zacznij ucierać ciasto. Możesz to zrobić przy pomocy miksera na najniższych obrotach lub drewnianej łyżki. Do masy możesz dodać kolejne jajko, tylko wtedy, gdy poprzednie idealnie wmieszało się w ciasto. W ten sposób wmieszaj w ciasto wszystkie trzy jajka.

  4. Arkusz papieru do pieczenia potnij na kwadraty.

    Surowe ciasto parzone przełóż łyżką do rękawa cukierniczego.

    Wyciskaj oponki o średnicy około 6 cm.

  5. Do rondelka z nagrzanym olejem kładź po kilka gniazdek - papierem do góry.

    Gniazdka nie powinny się smażyć dłużej niż cztery minuty.

  6. Przestudzone gniazda polecam pokryć lukrem.