-
Wyłożyć dużą blachę z piekarnika papierem do pieczenia i nasmarować masłem.
-
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i wysypać na posmarowaną blachę.
-
Jabłka posypać połową opakowania cukru wanilinowego ok. 2 łyżki i cynamonem, wymieszać, równomiernie rozprowadzić i odłożyć.
-
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę wraz z cukrami. Dodać żółtka, delikatnie zmiksować.
-
Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać najlepiej łyżką, szpatułką z masą jajeczną.
-
Ciasto wyłożyć na jabłka.
-
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, dół z termoobiegiem. 35 min. Sprawdzić patyczkiem czy gotowe.
-
Odwrócić upieczone ciasto tak by jabłka były na górze, zwinąć. I gotowe.
-
Porady
Jak odwrócić ciasto by jabłka były na górze? Ja przykrywam ściereczką, nakładam drugą blachę i odwracam. Ściągam papier do pieczenia i za pomocą ściereczki zwijam roladę w tzw. "ślimaka". Pozostawiam na godzinę do wystygnięcia i uformowania się rolady.