Błyskawiczna rolada z jabłkami

Błyskawiczna rolada z jabłkami

Rodzaj Wypieki

Składniki

  • 6 sztuk jabłek
  • 5 sztuk jajek
  • 1 sztuka cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru zwykłego lub wanilinowego
  • 5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • masło (do posmarowanie)

Wykonanie

  1. Wyłożyć dużą blachę z piekarnika papierem do pieczenia i nasmarować masłem.
  2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i wysypać na posmarowaną blachę.
  3. Jabłka posypać połową opakowania cukru wanilinowego ok. 2 łyżki i cynamonem, wymieszać, równomiernie rozprowadzić i odłożyć.
  4. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę wraz z cukrami. Dodać żółtka, delikatnie zmiksować.
  5. Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać najlepiej łyżką, szpatułką z masą jajeczną.
  6. Ciasto wyłożyć na jabłka.
  7. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, dół z termoobiegiem. 35 min. Sprawdzić patyczkiem czy gotowe.
  8. Odwrócić upieczone ciasto tak by jabłka były na górze, zwinąć. I gotowe.


  9. Porady Jak odwrócić ciasto by jabłka były na górze? Ja przykrywam ściereczką, nakładam drugą blachę i odwracam. Ściągam papier do pieczenia i za pomocą ściereczki zwijam roladę w tzw. "ślimaka". Pozostawiam na godzinę do wystygnięcia i uformowania się rolady.

Recipe Notes

Składniki