Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

Rodzaj Wypieki

Składniki

  • 1 sztuka jogurtu kubeczek pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego ok 200 ml. Umyj kubeczek po jogurcie i używaj go do odmierzania następujących składników:
  • 3 kubeczki mąki
  • 2,5 kubka cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 sztuki jajek
  • 1 kubeczek oleju

Wykonanie

  1. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i wymieszaj na gładką masę.
  2. Przełóż do niedużej (około 20 cm średnicy), okrągłej formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
  3. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności piecz ciasto jeszcze trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.
  4. Uwaga! Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać. Tylko wymieszać!