Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe
Składniki
- 1 sztuka jogurtu kubeczek pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego ok 200 ml. Umyj kubeczek po jogurcie i używaj go do odmierzania następujących składników:
- 3 kubeczki mąki
- 2,5 kubka cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 sztuki jajek
- 1 kubeczek oleju
Wykonanie
-
Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i wymieszaj na gładką masę.
-
Przełóż do niedużej (około 20 cm średnicy), okrągłej formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
-
Sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności piecz ciasto jeszcze trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.
-
Uwaga! Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać. Tylko wymieszać!