Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
Składniki
- 1 sztuka jabłka
- 300 gram marchewki (ok 3 szklanki)
- 4 sztuki jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki zmielonego imbru
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatułowej
Wykonanie
-
Jabłka i marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy jajka, olej i cukier.
-
Resztę suchych produktów mieszamy ze sobą.
-
Wszystko łączymy ze sobą, mieszamy i wylewamy na blaszkę. Pieczemy ok 30-35 minut do tzw suchego patyczka w temperaturze 175-180 stopni.