Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Rodzaj Wypieki

Składniki

  • 1 sztuka jabłka
  • 300 gram marchewki (ok 3 szklanki)
  • 4 sztuki jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki zmielonego imbru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatułowej

Wykonanie

  1. Jabłka i marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy jajka, olej i cukier.
  2. Resztę suchych produktów mieszamy ze sobą.
  3. Wszystko łączymy ze sobą, mieszamy i wylewamy na blaszkę. Pieczemy ok 30-35 minut do tzw suchego patyczka w temperaturze 175-180 stopni.