Makowiec gwiazda

Makowiec gwiazda

Składniki

  • 640 g mąki pszennej (ok 4 szklanki)
  • 1 szklanka ciepłego mleka (ok 250 ml)
  • 6 sztuk żółtek
  • 2 saszetki suchych drożdży
  • 0,5 kostki masła (100 g)
  • 1/3 szklanki cukru (+/- 100g)
  • szczypta soli
  • 1 puszka gotowego maku 🙂

Wykonanie

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli oraz dwie saszetki suszonych drożdży i 1/3 szklanki cukru, czyli około 100 gramów cukru.

  2. Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre składniki. Ciasto wyrabiaj ok 5 minut, będzie trochę klejące. W takiej formie zostawiasz je do wyrośnięcia ok 1 godziny.

  3. Ciasto podziel trzy równe części. Uformuj trzy kule ciasta. 

  4. Jedną kulę rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm i przenieś na największą blaszkę wyłożoną papierem.

  5. Na placku z ciasta drożdżowego rozłóż przygotowaną masę makową. Nie rozkładaj jej na całej powierzchni. Zostaw do 2 cm wolnego ciasta. 

  6. Rozwałkuj drugi i trzeci placek i umieść go na pierwszym/drugim placku z masą makową. Możesz dłońmi spróbować poprawić kształt i ułożenie placków.

  7. Wyznacz sobie środek gwiazdy. Nacinaj ciasto aby otrzymać 16 równych odcinków ciasta.

  8. Dwa sąsiadujące ze sobą kawałki ciasta wywiń trzy razy do środka: Jedną dłonią złap za jeden koniec ciasta a druga za drugi koniec. Wykonaj po kolei z kolejnymi parami kawałków ciasta. 

  9. Ciasto drożdżowe piecz przez około 30 minut, do zarumienienia z wierzchu.