Makowiec gwiazda
Makowiec gwiazda
Składniki
- 640 g mąki pszennej (ok 4 szklanki)
- 1 szklanka ciepłego mleka (ok 250 ml)
- 6 sztuk żółtek
- 2 saszetki suchych drożdży
- 0,5 kostki masła (100 g)
- 1/3 szklanki cukru (+/- 100g)
- szczypta soli
- 1 puszka gotowego maku 🙂
Wykonanie
-
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli oraz dwie saszetki suszonych drożdży i 1/3 szklanki cukru, czyli około 100 gramów cukru.
-
Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre składniki. Ciasto wyrabiaj ok 5 minut, będzie trochę klejące. W takiej formie zostawiasz je do wyrośnięcia ok 1 godziny.
-
Ciasto podziel trzy równe części. Uformuj trzy kule ciasta.
-
Jedną kulę rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm i przenieś na największą blaszkę wyłożoną papierem.
-
Na placku z ciasta drożdżowego rozłóż przygotowaną masę makową. Nie rozkładaj jej na całej powierzchni. Zostaw do 2 cm wolnego ciasta.
-
Rozwałkuj drugi i trzeci placek i umieść go na pierwszym/drugim placku z masą makową. Możesz dłońmi spróbować poprawić kształt i ułożenie placków.
-
Wyznacz sobie środek gwiazdy. Nacinaj ciasto aby otrzymać 16 równych odcinków ciasta.
-
Dwa sąsiadujące ze sobą kawałki ciasta wywiń trzy razy do środka: Jedną dłonią złap za jeden koniec ciasta a druga za drugi koniec. Wykonaj po kolei z kolejnymi parami kawałków ciasta.
-
Ciasto drożdżowe piecz przez około 30 minut, do zarumienienia z wierzchu.