Krem chrzanowy z białych warzyw

Krem chrzanowy z białych warzyw

Rodzaj Zupy

Składniki

  • 3 sztuki pietruszki
  • 1/2 sztuki selera
  • 1 sztuka pora
  • 50 ml wina bialego
  • 1/2 słoika chranu (ja polonaize)
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1/2 sztuki soku z cytryny
  • 1-1,5 l bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • masło
  • żółtko
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  1. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pora oraz białe warzywa pokrojone w nieduże kawałki. Następnie dodajemy wino.
  2. Po podgotowaniu następne składniki czosnek oraz chrzan. Wszystko podlewamy bulionem. Doprawiamy do smaku solą pieprzem oraz cytryną.
  3. Następnie wszystko należy zmiksować. Dolać resztę bulionu. Przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach.
  4. Na koniec dodajemy śmietankę - sprawdzamy smak i doprawiamy. Przed samym podaniem można dodać żółtko w zależności od konsystencji kremu - płynu.