Krem chrzanowy z białych warzyw

Krem chrzanowy z białych warzyw
Składniki
- 3 sztuki pietruszki
- 1/2 sztuki selera
- 1 sztuka pora
- 50 ml wina bialego
- 1/2 słoika chranu (ja polonaize)
- 500 ml śmietanki 30%
- 1/2 sztuki soku z cytryny
- 1-1,5 l bulionu
- 1 ząbek czosnku
- masło
- żółtko
- sól
- pieprz
Wykonanie
-
Na rozgrzanym maśle podsmażamy pora oraz białe warzywa pokrojone w nieduże kawałki. Następnie dodajemy wino.
-
Po podgotowaniu następne składniki czosnek oraz chrzan. Wszystko podlewamy bulionem. Doprawiamy do smaku solą pieprzem oraz cytryną.
-
Następnie wszystko należy zmiksować. Dolać resztę bulionu. Przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach.
-
Na koniec dodajemy śmietankę - sprawdzamy smak i doprawiamy. Przed samym podaniem można dodać żółtko w zależności od konsystencji kremu - płynu.