Mięsne kule jak kłębek włóczki

Mięsne kule jak kłębek włóczki

Rodzaj Obiad

Składniki

  • 60-70 dag mięsa mielonego
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany (gęstej)
  • 1 sztuka cebuli
  • natka pietruszki
  • 1 sztuka marchewki
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • 1 sztuka ciasta francuskiego
  • 1 sztuka jajko

Wykonanie

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni dodać marchewkę startą na średnich oczkach i chwilę razem smażyć.Zdjąć z ognia,wystudzić.
  2. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać majonez,śmietanę,(jak kto woli jajko ale ja nie daję),bułkę tartą,usmażoną cebulę z marchewką,natkę pietruszki,przyprawy i dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na równe porcje i formować kulki. (Na jedną kulkę około 10dkg farszu).
  3. Ciasto francuski pociąć na cieniutkie paseczki.
  4. Paseczkami owinąć mięsne kulki. Całość posmarować jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 30- 35 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej,należy więc piec tak długo,aż ciasto nabierze złotego koloru.