Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Składniki

  • 700 g mąki pszennej
  • 440 ml ciepłej wody (nie gorącej)
  • 50 g drożdży (lub 14 suchych)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie

  1. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Ciasto po wyrobieniu będzie nadal lepkie. Przykryj je ręcznikiem papierowym i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia (można w lekko nagrzanym piekarniku - temperatura nie wyższa niż 35 stopni).
  2. W trakcie wyrastania ciasta przygotuj sobie pastę czosnkową.
  3. Nagrzewaj piekarnik do temperatury 200 stopni. W tym czasie bułki ponownie lekko wyrosną. Nie czekaj dłużej niż 20 minut. Blachę z bułkami wstaw do piekarnika na 25 minut (grzanie góra dół).