Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech

Rodzaj Wypieki

Składniki

  • 450 g szpinaku (mrożonego)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 sztuki jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 500 ml śmietanki 30-36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 sztuki śnieżki
  • 2 sztuki cukru wanilinowego

Wykonanie

  1. Biszkopt:
    Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać olej, mąkę i resztę składników. Piec 175C ok 1 godziny - suchy patyczek.
  2. Wykonanie krem:
    Śmietanę ubić z fixem (śnieżka), dodać cukry wanilinowy.Jak śmietana będzie ubita dodać serek Mascarpone i wymieszać.
  3. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (nożem oddzielić od brzegów tortownicy). Poziomo odciąć około 1/3 ciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki.Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy.
  4. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w tortownicy. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

Recipe Notes

Składniki: