Ciasto kokosowe. Rafaello bez pieczenia

 

Ciasto kokosowe. Rafaello bez pieczenia

Rodzaj Wypieki, Wypieki bez pieczenia

Składniki

  • 3 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 sztuki żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła (kostka)
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 3 opakowania krakersów (słone - dla przełamania smaku)

Wykonanie

  1. Najpierw gotuję budyń. Do garnka wlewam 2 szklanki mleka i zagotowuję. Od razu wsypuję cukier oraz cukier waniliowy i mieszam, gotując.
  2. Rozbijam jajka i dzielę je na białka i żółtka. Żółtka zalewam zimnym mlekiem ?pozostałą szklanką. Dodaję mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i rozprowadzam tak, by nie było grudek.
  3. Mieszankę wlewam do gorącego mleka i starannie mieszam. Gotuję ciągle mieszając tak, żeby mleko się nie przypaliło. Ja mieszam trzepaczką, dzięki temu unikam ewentualnych grudek. Czekam, aż budyń zgęstnieje i cały czas mieszając pozwalam mu się chwilę pogotować. Zestawiam z ognia do ostudzenia.
  4. Do masy 200 g wiórków kokosowych. Niewielką część odsypuję do posypania z wierzchu i tę część od razu podprażę na suchej, gorącej patelni. Często mieszam, by ich nie przypalić i kiedy lekko się zrumienią, od razu przesypuję na zimny talerz.

  5. Wykładam też krakersami spód blachy układam pierwszą warstwę, która będzie już czekać na masę.

  6. Do zimnego budyniu dodaję miękkie masło i dokładnie miksuję. Dosypuję wiórki kokosowe (wszystkie poza tą podprażoną częścią) i starannie mieszam. Masę dzielę na 3 lub 4 części (jeśli biorę dużą blachę to 3, jeśli mniejszą: 4). Ja biorę mniejszą, więc dzielę na 4 części nie przekładam do misek, tylko tak w głowie ją dzielę i nakładam na krakersy odpowiednie porcje.

  7. Na przygotowanej wcześniej warstwie krakersów układam 1/4 masy i równo rozprowadzam tak, by nie poprzesuwać ciastek. Na to wędruje kolejna warstwa krakersów i znowu masa, rozprowadzam, krakersy, masa, krakersy i na wierzch ostatnia warstwa masy. Posypuję uprażonymi wiórkami i przykrywam folią spożywczą, by na kilka godzin zostawić ciasto w lodówce. Ja najchętniej robię je wieczorem przez noc ładnie się schładza i wilgotnieje, a rano jest gotowe. Można też zrobić rano i porcjować po południu rzecz jasna.

Recipe Notes

Składniki: