Keczup z cukini

Keczup z cukini
Składniki
- 1,5 kg cukini - obranej bez nasion
- 0,5 kg cebuli
- 1 szklanka octu
- 0,5 kg cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili (można dać mniej będzie łagodniejszy)
- 3 sztuki przecierów pomidorowych (ja pudliszki)
- 1 garść soli (:)
- pieprz ziołowy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- zioła prowansalskie
- goździki
Wykonanie
-
Cukinię i cebulę poszatkować dodać garść soli - odstawić na ok 6 godzin.
-
Następnie odcisnąć, dodać przyprawy i gotować do miękkości ok 20 min - UWAGA - może się przypalać!!
-
Dodać cukier i ocet i jeszcze chwilkę podgotować.
-
Wyciągnąć przyprawy i wszystko zmiksować do uzyskanie kremu, dodać przeciery pomidorowe i zagotować.
-
Dodać paprykę, chili, sól, pieprz wg uznania.
-
Nakładać gorący do słoików i odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować.