Keczup z cukini

Keczup z cukini

Składniki

  • 1,5 kg cukini - obranej bez nasion
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 szklanka octu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili (można dać mniej będzie łagodniejszy)
  • 3 sztuki przecierów pomidorowych (ja pudliszki)
  • 1 garść soli (:)
  • pieprz ziołowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • zioła prowansalskie
  • goździki

Wykonanie

  1. Cukinię i cebulę poszatkować dodać garść soli - odstawić na ok 6 godzin.
  2. Następnie odcisnąć, dodać przyprawy i gotować do miękkości ok 20 min - UWAGA - może się przypalać!!
  3. Dodać cukier i ocet i jeszcze chwilkę podgotować.
  4. Wyciągnąć przyprawy i wszystko zmiksować do uzyskanie kremu, dodać przeciery pomidorowe i zagotować.
  5. Dodać paprykę, chili, sól, pieprz wg uznania.
  6. Nakładać gorący do słoików i odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować.