Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Rodzaj Wypieki

Składniki

  • 4 sztuki jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 0,5 kg śliwek lub innych owoców

Wykonanie

  1. Na samym początku oddzielamy żółtka od białek, a następnie białka ubijamy na sztywną pianę.
  2. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko. W rondelku rozpuszczamy margarynę - masło.
  3. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, cały czas mieszając. Następnie ostrożnie dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i ciepłą margarynę - masło. Całość jeszcze chwilę miksujemy tak, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły.
  4. Śliwki kroimy na pół i każdą połówkę delikatnie oprószamy mąką. W ten sposób owoce nie zapadną się w cieście.
  5. Blaszkę (może być okrągła lub podłużna) wykładamy specjalnym papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto i przy pomocy drewnianej łyżki równomiernie rozkładamy. Na cieście układamy owoce, a następnie wkładamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 35 minut. Po tym czasie ciasto powinno być ładnie rumiane, jeśli jednak takie nie będzie dopiekamy je jeszcze przez około 5-10 minut.

    Smacznego!!!

Recipe Notes

SKŁADNIKI :