Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami
Składniki
- 4 sztuki jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 0,5 kg śliwek lub innych owoców
Wykonanie
-
Na samym początku oddzielamy żółtka od białek, a następnie białka ubijamy na sztywną pianę.
-
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko. W rondelku rozpuszczamy margarynę - masło.
-
Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, cały czas mieszając. Następnie ostrożnie dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i ciepłą margarynę - masło. Całość jeszcze chwilę miksujemy tak, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły.
-
Śliwki kroimy na pół i każdą połówkę delikatnie oprószamy mąką. W ten sposób owoce nie zapadną się w cieście.
-
Blaszkę (może być okrągła lub podłużna) wykładamy specjalnym papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto i przy pomocy drewnianej łyżki równomiernie rozkładamy. Na cieście układamy owoce, a następnie wkładamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 35 minut. Po tym czasie ciasto powinno być ładnie rumiane, jeśli jednak takie nie będzie dopiekamy je jeszcze przez około 5-10 minut.
Smacznego!!!
Recipe Notes
SKŁADNIKI :