Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka

Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka np. Piątnica, Mlekovita
- 4 sztuki jajek
- 1 kostka masła 200g
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej ok 100g
- olejek waniliowy
- rodzynki
Wykonanie
-
Nagrzej piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. W misce umieść razem: Ser twarogowy z wiaderka (Piątnica, Zott, Pilos lub Mlekovita), jajka, roztopione i przestudzone masło, cukier, skrobię ziemniaczaną i olejek. Całość dobrze wymieszaj łyżką lub mikserem. Tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Gęste ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
-
Formę umieść w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Środkowa półka z grzaniem góra dół. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik kolejne 30 minut. Po tym czasie ustaw 120 stopni i piecz sernik ostatnie 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylaj drzwiczki coraz szerzej, aż wyjmiesz formę z pieca.